Nie code voor een stage Spanje programma

Stage Spanje – Identificatienummer informatie(NIE code)

Jij wilt graag tijdens je stage Spanje periode een stagevergoeding? Op deze pagina geven we je wat meer informatie over wat je moet doen als je stagevergoeding wilt hebben. Wij als GO stage Spanje kunnen een stage regelen met een stagevergoeding maar je moet wel even op het volgende letten. Als je gaat verdienen dan denkt de Spaanse belastingdienst tijdens je stage Spanje periode, bingo! Wij willen mee profiteren. Je hebt een nummertje nodig zodat je kan laten zien dat je inkomen krijgt en dit laten zien als je in Nederland je belastingaangifte invult. Het is allemaal niet zo spannend, maar lees het volgende even door voordat je aan een stage spanje avontuur begint. Het número de identificación de extranjeros (NIE-nummer) is een nummer dat je o.a. nodig hebt bij vele officiële instanties en een betaalde stage Spanje. Het NIE nummer kan je vergelijken met het Nederlandse Burgerservicenummer (voorheen SOFI-nummer). Belangrijk voor een betaalde stage Spanje.

Waarom een code tijdens mij stage Spanje?

Het NIE nummer heb je nodig om o.a.:
• te werken
• salaris te ontvangen (stagevergoeding stage Spanje)
• een huis te kopen of verkopen
• een verzekering af te sluiten
• om een rekening te openen
• een hypotheek af te sluiten
• belasting te betalen
• in te schrijven bij de sociale zekerheid
• een rijbewijs aan te vragen
• een auto te kopen
• een gsm abonnement af te sluiten. Bij sommige instanties voldoet het invullen van je NIE nummer, maar bij vele instanties vraagt men om een kopie van het document/pasje met je NIE nummer erop.
Waar kan ik dit aanvragen tijdens mijn stage spanje? Er zijn twee soorten NIE, een tijdelijke NIE (NIE temporal) en een permanente (NIE permanente).

Tijdelijke NIE – handig voor een stage Spanje

Een tijdelijke NIE vraag je aan als je een juridische handeling wilt plegen in Spanje. Dit kan bijvoorbeeld een stuk onroerend goed kopen of een bedrijf oprichten. De NIE die slechts een geldigheid heeft van 3 maanden en dus niet geschikt is voor emigratie kan je aanvragen bij het consulaat in uw woonland. Daar dien je aan te geven welke juridische handeling je wilt gaan verrichten in Spanje. In Nederland dien je daarvoor via de website van het Spaanse consulaat in Amsterdam een afspraak te maken, in België dien je voor een afspraak te mailen naar de contactgegevens te vinden op de website van het Spaanse consulaat in Brussel. Wij raden aan om als het stage Spanje bedrijf om een NIE code vraagt, bij aankomst meteen een stage Spanje NIE code te regelen.

Permanente NIE ( niet van toepassing bij een stage Spanje)

Bent je van plan om te emigreren (niet van toepassing van een stage spanje) en ga je daarbij bijvoorbeeld een woning huren. In dat geval is het verstandiger om de permanente NIE aan te vragen. De permanente NIE heeft een geldigheid van 5 jaar. Deze NIE kan je aanvragen bij een politiebureau met een kantoor voor buitenlanders (Oficina de Extranjeros of Oficina de Extranjería). Deze kan je vinden via deze link, selecteer daarbij eerst de autonome provincie waar je zich bevindt en vervolgens kan je zien welke politiekantoren de bevoegdheid hebben om een NIE toe te kennen. Houdt er rekening mee dat het soms verplicht is om een afspraak te maken (cita previa).

Hoe regel ik dat tijdens mijn stage Spanje?

Indien je een tijdelijke NIE nummer wilt aanvragen (stage Spanje), dien je de volgende stappen te doorlopen:
1. Eerst dien je het aanvraagformulier EX-15 te downloaden en in te vullen. Download de meest actuele versie op de website van de Spaanse consulaten van Amsterdam of Brussel.
2. Bij het consulaat zal je nog een aanvullend document moeten invullen genaamd 790-012
3. Afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager zal er in ieder geval een paspoort of identiteitsbewijs worden gevraagd, met mogelijk ook een kopie van de verblijfsvergunning en reden van aanvraag.
4. Betaling van de NIE; voor een NIE in het consulaat betaald u 9,55 euro. Het vernieuwen van een tijdelijke NIE kost 7,10 euro. Je dient dit bedrag direct met pin of in contact te betalen.
5. De NIE wordt na enkele weken thuisgestuurd
Voor een permanente NIE zijn de stappen vergelijkbaar met die van de tijdelijke NIE. Het grootste verschil is dat je voor de betaling vaak naar een bank moet gaan en met een certificaat van betaling terug moet gaan naar het politiebureau om dit af te geven. Daarnaast komt het voor dat je bij sommige locaties een bewijs van inschrijving bij de gemeente (certificado de empadronamiento) dient af te geven. Het aanvragen van een permanente NIE is over het algemeen een snellere handeling. Dit komt omdat je enerzijds vaak sneller een afspraak kan maken (dit geldt niet voor door buitelanders druk bezochte steden zoals Barcelona of Madrid) en anderzijds doordat je het NIE nummer vaak al binnen zeer korte tijd kan ophalen bij het politiebureau. Vergeet bij het afhalen niet het betalingsbewijs van de bank en uw geldig paspoort of identiteitskaart mee te nemen.

Tips van ons GO stage Spanje team

• In sommige steden kunnen de wachtrijen erg lang zijn voor het aanvragen van een NIE nummer. Daarom is het prettig om een boek/tijdschrift/krant mee te nemen.
• Indien je minder dan 3 maanden gaat verblijven (korte stage spanje) om bijvoorbeeld een talencursus te gaan volgen in Spanje (en niet van plan bent om te gaan werken of juridische handelingen wilt uitvoeren bij officiële instanties), is het vaak niet nodig om een NIE nummer aan te vragen.
• Het verschilt vaak per locatie welke documenten je moet laten zien als je een NIE nummer wilt aanvragen. Daarom is het verstandig om eerst langs het politiebureau te gaan of om te vragen welke documenten u dient te overleggen.
Kortom makkelijke stappen om even te ondernemen om een betaalde stage Spanje te krijgen. Overigens niet elk stage Spanje bedrijf vraagt hierom.